KOSGEB 2021 yılında da girişimcilere yönelik farklı uygulamalara imza atıyor. Bunlardan birisi ve belki de en önemlisi KOSGEB Girişimcilik Belgesidir. Tabi tüm girişimci adaylarının, yeni iş kurmak isteyen herkesin aklındaki soru aynıdır. KOSGEB girişimcilik belgesi nasıl alınır? Bu sorunun cevabını ve belki de girişimcililik belgesi ile ilgili aklınızdaki tüm soruların cevabını bu Kosgeb girişimcilik belgesi nasıl alınır 2021 kılavuzunda bulacaksınız.
KOSGEB Girişimcilik Belgesi Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar!
Hızlı Erişim
KOSGEB girişimcilik belgesi nasıl alınır öğrenmek isteyenler için girişimcilik belgesi alma sisteminde 2020 yılında bir değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre önceden sadece sınıf ortamında ve uzun sürelerde alınan belge şimdi daha kısa sürede ve online olarak verilmeye başlandı. Ayrıca daha önceden tek bir programla verilen girişimcilik belgesi şimdi 2 ayrı program ile veriliyor. Destek Programları olarak adlandırılan bu programların eğitim sürecide girişimcinin başvuru yapacağı programa göre 2’ye ayrılıyor. İsterseniz konuyu biraz da ha basitleştirelim.
Öncelikle 2 ayrı destek programından bahsettik. Bu destek programlarının ilki Geleneksel Girişimcilik Destek Programı diğeri ise İleri Girişimcilik Destek Programı’dır. İki program da “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” adıyla verilmektedir. Peki sizin hangi eğitim programına dahil olduğunuzu nasıl anlayacaksınız? Bunun içinde en önemli gösterge aklınızdaki iş fikrini tanımlayan uluslararası Nace Kodu’dur.
Yani alacağınız eğitim, iş fikrinizin nace koduna göre belirlenmektedir. Bu anlamda eğer iş fikriniz “İleri Girişimci Kapsamında Desteklenen Sektörler” içerisindeki tabloda yer alıyorsa alacağınız eğitim “İleri Girişimcilik Eğitimi”dir. Ancak iş fikriniz bu tabloda değil de “KOSGEB Desteklenen Sektörler ve NACE kodları” içerisindeki tabloda yer alıyorsa alacağınız eğitim de “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi”dir.
Burada anlaşılması gereken şey ise iş fikrinizin imalat ile ilgili olup olmadığıdır. Sizin de fark ettiğiniz gibi İleri Girişimci Kapsamında Desteklenen İş Fikirlerinin hepsi İMALAT ile ilgilidir ve İleri Girişimcilik Destek Programına dahildir. Aklınızdaki iş fikri imalat değil de daha çok ticari(al-sat yada hizmet sektörü(lokanta, kasap, kuaför)) faaliyetleri amaçlıyorsa alacağınız eğitim de Geleneksel Girişimcilik Eğitimi olacaktır. Girişimcilik Belgesi almadan önce kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra belge öncesindeki eğitim sürecine bakalım.
2021 KOSGEB Girişimcilik Kursuna Nasıl Başvurulur, Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
2020 yılında yapılan değişiklikle KOSGEB Girişimcilik Kursuna Başvurmak artık çok kolay. 2021 KOSGEB Girişimcilik Kursuna Nasıl Başvurulur diye araştırma yapan girişimcileri için detayları araştırdık. 2021 KOSGEB Girişimcilik Kursuna başvurmak için öncelikle e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Peki neden böyle bir değişiklik yapıldı, önceden nasıldı?
Önceki kosgeb girişimcilik eğitim uygulamalarında eğitim yüz yüze yapılıyordu. Ayrıca adayların öncelikle bulundukları il yada ilçeye yakın bir girişimcilik kursu eğitimi bulmaları gerekiyordu. Eğitimler belli zaman dilimlerinde oluyordu ve adaylar bu eğitimlerin başlama tarihini beklemek zorundaydı. Ayrıca bulundukları bölgede girişimcilik eğitimi yoksa adaylar daha uzak beldelerde eğitime gitmek zorunda kalıyordu. Yapılan değişiklik girişimcilik eğitimi başvurusunu ve eğitim sürecini kısalttı ve kolaylaştırdı. Bu anlamda 2 türlü bir KOSGEB girişimcilik eğitimi uygulaması geliştirildi. Eğitimler sınıf ortamında yada internet ortamında olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Her iki başvuru da e-devlet üzerinden yapılmaktadır.
- e-devlet üzerinden başvuru yaparak sınıf ortamında
- e-devlet üzerinden başvuru yaparak İnternet ortamı üzerinden
Gördüğünüz gibi her iki başvuru da e-devlet üzerinden yapıldığı için e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Zaten bir çok devlet kademesinde iş ve işlemler e-devlet üzerinden yapıldığı için her vatandaşın bir e-devlet hesabına sahip olması artık zorunluluk halini almıştır. E-devlet şifresi PTT’ye giderek çok düşük bir ücretle(2 TL) alınabilmektedir. Zaten bir e-devlet şifreniz var ise aşağıdaki adımları uygulayarak girişimcilik kursu başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Sınıf Ortamında veya Online 2021 Girişimcilik Eğitimi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sınıf ortamında yapılan eğitimler yaklaşık 4 gün sürmektedir. Duruma göre, eğitimi veren kişinin ders programının durumuna göre bu süre 1 haftaya kadar uzayabilir. Sınıf mevcudu ise 25-30 kişi arasında ön görülmektedir. Sınıf ortamındaki eğitim için yada diğer adıyla klasik eğitim için kursun başlama tarihinden en geç 5 gün önce başvurunuzun yapılması gerekmektedir. Başvuru yapmanız için kosgeb’in resmi internet sitesi üzerinden hangi il veya ilçelerde eğitimler var, bunları bilmeniz gerekir. Bunun için de buradaki kosgeb girişimcilik eğitimi merkezlerini takip edebilirsiniz. Ancak pandemi dolayısı ile eğitimlerin hepsinin online olduğunu unutmayınız.
İller bazında sınıf Ortamında Eğitim Listesi>>> https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/liste/10/egitim-duyurulari
Bu bağlantıya tıkladıktan sonra açılan ekranda eğer sınıf ortamında bir eğitim varsa eğitimin olduğu il yada ilçeler gözükecektir. Diğer taraftan eğitimin kontenjanı, eğitmen bilgileri de ilgili sayfada yer alacaktır. Hangi ilde kursa girmek istediğinizi kararlaştırdıktan sonra ekranda e-devlet ile başvur linki var ise eğitime e-devlet üzerinden başvurmanız gerekmektedir. Büyük ihtimal şu anda e-devlet üzerinden başvurular alınmaktadır. Aşağıdaki adımları uygulayın;
- E-devlet’e giriş yapın.
- Arama kutusuna “girişimcilik” yazın. (Resim 1)
- Ekranda aşağıdaki resim oluşacaktır. Burada ilk sırada çıkan ”Girişimcilik Eğitimine Katılım Sağlanması……” şeklinde başlayan linke tıklayınız. (Resim 1)
- Sonrasında Kimlik doğrulama ekranı gelecektir. Burada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” kutusuna tıklayarak devam edin.(Resim 2)
- Çıkan ekranda kullanıcı adı ve şifresinizi yazdıktan sonra devam et deyin.
- Çıkan ekranda “Uygulamaya Git” kutusuna tıklayın.(Resim 3)
- Uygulamaya git dediğiniz de sizi https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresine yönlendirecektir.
Burada sayfanın aşağısında Geleneksel Girişimcilik Eğitimi ile İleri Girişimcilik Eğitimi diye iki alan karşınıza çıkacak. Bu alanların hemen altında da Eğitime Başla kutusu dikkatinizi çekmiştir.
Burada istediğiniz eğitimin altında yer alan eğitime başla kutusuna tıklayarak eğitime giriş yapabilirsin.(Resim 4)
Önce sizden eğitime kayıt olmanız istenecektir. Eğitime kayıt olduktan sonra ise eğitime başlayabilirsiniz. Burada şu hatırlatmayı yapmakta yarar var. İçinde bulunduğumu pandemi sürecinden dolayı artık tüm girişimcilik eğitimleri online olarak yapılmaktadır. Artık sınıf ortamında eğitim bulunmamaktadır. Ancak biz yine de ilerleyen ay yada yıllarda böyle bir uygulama yeniden başlarsa diye bilgi vermek istedik. Online Girişimcilik Eğitimi başvurusu yukarıda bahsettiğimiz gibi sirek e-devlet üzerinden yapılmaktadır ve başvuru yapmak çok kolaydır. Yaklaşık 2-3 dakika içerisinde başvuru tamamlanabilmektedir.
KOSGEB Girişimcilik Belgesinin veya Sertifikasının Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Belki de en çok sorulan sorulardan birisi de KOSGEB Girişimcilik Belgesinin veya Sertifikasının geçerlilik süresi ne kadar, olmuştur. Sorunun cevabını iki şekilde verebiliriz. Eğer girişimcilik sertifikasını dersliklere girerek, geleneksel yöntemle aldıysanız belgenin geçerlilik süresi 01.01.2022 yılına kadardır.
Diğer taraftan sertifikanızı uzaktan eğitim ile aldıysanız bu belgenin geçerlilik tarihi şuan için belli değil. Eğer geleneksel yöntemle sertifika aldıysanız bu sizin uzaktan eğitim ile yeniden sertifika almanıza engel değildir. Yeniden belge alarak belgenin süresini uzatabilirsiniz.
KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kısaca girişimcilik sertifikası yada belgesi İŞKUR ve KOSGEB üzerinden alınan hibe başvuruları için kullanılmaktadır. Amaç ise kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin bir iş modeline dayalı olarak kuracağı işletmelerin başarı düzeylerini artırmaktır. Girişimcilik eğitimlerinde kursiyerlere Pazar araştırılmasının nasıl yapılması gerektiği, Rakip analizin önemi, İş fikrinizin gerçekten doğru olup olmadı ve Finansal planlama gibi dersler verilmekte ve kursiyerler ticari hayata hazırlanmaktadır. Bu eğitimi alan kursiyer işletmesini daha sağlam temeller üzerine kurmakta ve daha uzun soluklu bir ticari hayatı olmaktadır.
Girişimcilik Sertifikam, Belgem Kayıp Oldu!
Herhangi bir belge kaybında artık endişe etmenize gerek yok. E-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/kosgeb-uygulamal-giriimcilik-eitimi-katlm-belgesi-sorgulama-3883 adresine yönlendirilerek burada sertifika sorgulaması yapabilirsiniz. Eğer aktif bir sertifikanız yoksa ekranda belgeyi görüntüleyip, çıktısını alabilirsiniz. Tabi burada küçük bir ayrıntıyı söylemekte yarar var. Çıktıyı normal A4 kağıdına değil de, Belge Kağıdı, Gramajlı Kağıt yada Sertifika kağıdı olarak adlandırılan A4 kağıtlara alırsanız sizin için daha iyi olacaktır. Daha kaliteli, sağlam ve uzun süreli bir sertifikanız olacaktır.