Girişimcilik nedir sorusu özellikle son yıllarda oldukça revaçta olan bir kavram. Girişimcilik nedir sorusu özellikle gençler arasında çok araştırılıyor. Yeni iş kurmak isteyen, işini geliştirmek isteyen pek çok kişinin merak ettiği bu kavramı yazımızda ayrıntılı bir şekilde ele aldık.

Girişimcilik nedir, girişimcilik fikirleri ve girişimcilik örnekleri üzerine sizlere en güncel bilgileri vermek için ciddi bir çalışma ortaya koyduk. Bu yazımızda girişimcilik nedir sorusunun cevabını alırken aynı zamanda girişimcilik fikirleri ve örneklerini gerçek olaylardan üzerinden görme şansı yakalayacaksınız. Hazırsanız başlayalım…

Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik, kısa bir tabirle bir aksiyon sürecidir. Bu kavramı açıklamadan önce aslında 3 terimi bilmek gerekir. Bunlar; girişim, girişimci ve girişimcilik. Girişim, bir işi yapmak için harekete geçme durumudur. Girişimci ise sürekli kombinasyonları uygulayan ya da üretim için gerekli tüm kaynakları toplayan ve pazardaki bir açığı karşılayacak şekilde ürünü pazarlayan kişidir. Yani girişimci bir fırsatı gören, bu fırsatı değerlendirmek için örgüt kuran ve dolayısı ile risk alan kişidir.

Girişimcilik kavramı ise girişimcinin değerlendirmek için bulduğu girişim fırsatının sonucu olarak ortaya çıkan aksiyon sürecidir. Yani kar amaçlı yeni bir girişim oluşturma sürecidir. Girişimcilik sürecinin tam istediğimiz gibi olması için girişimcinin de sahip olması gereken bazı özellikleri vardır. Bunlara sahip olan bir girişimci, bulduğu fırsatı değerlendirdiğinde sonucun olumsuz olma ihtimali çok düşüktür. Peki iyi bir girişimcinin sahip olması gereken özellikler nedir?

İyi Girişimcinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Girişimcinin en büyük özelliği risk almasıdır. Ancak risk alırken de kontrole önem verir. Fırsatları görür. Girişimci her zaman dinamik bir yapıya sahiptir. Girişimci her aman kar odaklı düşünür. Girişimcinin geliri yani kazancı kardır. Girişimci her zaman geleceği görür. Bir girişimcide bulunması gereken bazı temel özellikler vardır. Bunlar kişisel, davranışsal ve sosyal olmak üzere 3 ayrılmaktadır.

Girişimcinin kişisel özelliklerine baktığımızda şu önemli detaylar karşımıza çıkar; Hayalcilik, liderlik, yenilik ve yaratıcılık, planlama, strese karşı dayanıklılık, bağlılık ve azim, risk almak, hırslılık ve kararlılık, iyimserlik, vizyon, belirsizliğe karşı tolerans ve başarı ihtiyacı. Bu özelliklerin sizde olmaması girişimci olamazsınız anlamına gelmiyor. Girişimci doğuştan gelen bir şey değildir. Sonrada kazanılan, elde edilen bir şeydir. O yüzden asla pes etmeyin. Etrafınıza her zaman girişimci gözüyle bakın. İsterseniz ufkunuzu açacak girişimcilik fikirlerine ve örneklerine bir göz atalım.

Girişimcilik Fikirleri ve Örnekleri!

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir girişimci fırsatları görür ve risk alır. Dünyada fırsatları görüp risk alan o kadar çok girişimci örnekleri var ki bunları sizde çok iyi tanıyorsunuz. Bunlar kimler mi? Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Pierre Omidyar, Arianna Huffington ve Caterina Fake girişimcilere vereceğimiz örneklerden sadece bir kaçı. Ülkemizde de bu tarz girişimcilik örneklerine sıkça rastlayabiliriz. Örneğin sahibinden sitesini hepiniz bilirsiniz. Mutlaka araba, ev yada başka bir şey için girip bakmışız, sitede vakit geçirmişizdir. Bir zamanlar sahibinden sadece bir fikirdi.

Girişimci olan kişi bu fikri kullandı, aksiyona geçirdi ve bir girişimcilik örneği olarak sahibinden-com sitesini açtı. Aşkla, sabırla, büyük bir özveriyle ve elbette sistemli bir şekilde çalıştı. Ve sonunda özellikle ülkemizde en çok kazanan internet siteleri arasına girmeyi başardı. Bir diğer örnek; nefisyemektarifleri-com

Üniversite Sonrası Sadece Bir Fikirdi, Şimdi Japonlar Peşinde!

Özellikle bayanlar arasında bilmeyen yoktur bu siteyi. Genç bir girişimci kadının üniversiteyi bitirdikten sonra belki sadece vakit geçirmek ya da hobi niyetine açtığı bir siteydi. Ancak bu site zamanla Türkiye’nin en çok aranan ve kazanan yemek sitesi haline geldi. Size ilginç bir girişimcilik örneği anlatayım. Bu örnek yurt dışından. Girişimcimizin ismi Phil Robertson…

Ördek Avı Tutkusu Onu İş Adamı Yaptı!

Phil Robertson tam bir örnek avı tutkunu. Vaktinin büyük çoğunluğunu ördek avı yaparak geçiriyor. Ancak Phil bir şeyden çok rahatsız. Ördek avı için kullandığı örnek sesi çıkaran düdüklerden hoşnut değil. Bu aletlerin ördek sesini tam olarak çıkartamadığını düşünüyor. O günden sonra ördek sesini tam olarak çıkaran bir alet yapmak için çalışıyor. Ve sonunda Duck Commander’ı, ördek çağırıcı, icat ediyor. Daha sonra bu aletin patentini alıyor ve girişimcimiz Phil Robertson iş adamı olarak kariyerine devam ediyor. Gerçek bir girişimci karşılaştığı zorluklardan fırsatlar çıkaran kişidir.

Hiçbir zaman pes etmeyin. Zayıf taraflarımız, yaralarımız bizim fırsatlarımız olabilir. Başarısız olabiliriz, girişimlerimiz başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ama unutmayın şuan dünyanın en zengin girişimcileri de hayatlarına başarısızlıklarla karşılaştılar. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg okuldan atıldı ama pes etmedi. Steve Jobs en yakın arkadaşının ihanetine uğradı, işten kovuldu ama pes etmedi.

AliExpress’in kurucusu Jack Ma tam 10 kez Harvard Üniversitesi’ne başvuruyor ancak her defasında reddediliyor. KFC’ye iş başvurusu yapıyor ancak işe alınmıyor. İngilizce çeviri için site açıyor ancak başarılı olamıyor. Sonunda 17 arkadaşı ile Aliexpress’i kuruyor. Heralde ne demek istediğimi anlatabildim. Lütfen pes etmeyin, başarı aslında çok yakınınızda. Sade biraz sabretmeniz ve pes etmeden yürümeniz gerekiyor. Unutmayın, güneşin doğacağı an yeryüzünün en karanlık olduğu anın hemen sonrasıdır. 2021’de yapılabilecek yeni iş fikirleri ile ilgili hazırladığımız yazımıza göz atmanızı öneririz.

tıkla>>> 2021’de Yapılabilecek En İyi 8 İş Fikri