Dünyada en çok tercih edilen sosyal medya platformunun youtube olduğunu biliyor muydunuz? Elbette bu ilginin çok farklı sebepleri vadır. Örneğin; insanların video içeriklere daha fazla ilgisinin olması, ilk sosyal medya platformu olması gibi. Video içerik üreticileri de youtube platformunu sıklıkla tercih ediyorlar. Dünyada 2 milyardan fazla insanın kullandığı youtube ayrıca ciddi bir kazanç kapısı. Bu yazıyı okuyorsanız sizin youtube’dan para kazanan yada para kazanmak isteyen birisi olduğunuzu varsayıyoruz. Sizin de merak ettiğiniz gibi Youtube Para Hesaplama nasıl yapılır? Youtube Gelir Hesaplama Siteleri var mı? İşte merak edilen tüm detaylar…
Konuya girmeden önce bazı önemli noktaların altını çizmekte yarar var. Öncelikle ne kadar çok aboneye sahip olursam o kadar çok para kazanırım gibi bir mantık yoktur. Yani sizin youtube’dan para kazanmanız abone sayısına bağlı değildir. Çünkü youtube ve adsense algoritmaları farklı çalışmaktadır.
Abone sayısı ve izlenme oranı youtube’dan para kazanmayı aktif etmek için önemlidir. 1000 abone ve 4000 saat izlenme youtube’dan adsense reklamlarını aktif etmek için öncelikli şarttır. Bu rakamlara ulaştığınızda youtube’da yayınladığınız videolarda adsense reklamları gösterebilirsiniz. Peki videolarınızda çıkan reklamlar neyle ilgili olur? Bu aslında çokda sizinle alakalı değildir. Bu daha çok videolarınızı izleyen kullanıcıların ilgi duydukları, aradıkları şeylerle ilgilidir. Örneğin;
Bebeğine internetten bebek bezi arayan bir anne sizin videonuzu izlerken karşınıza bebek bezi reklamı çıkacaktır. Yada sıfır otomobil fiyatlarını arayan bir kişi sizin reklamlarınızı izlerken otomobil reklamları ile karşılacaktır. Yani çıkan reklamlar kullanıcıların bilgisayarlarında bıraktıkları çerezlerle ilgilidir. Videolarınızın kategorileri de kazancınıza etki eder. Hitap ettiğiniz kitlenin sosyo-ekonomik yapısı kazançlarınızla doğru orantılıdır. Örneğin;
Lüks arabaları tanıtan bir youtube kanalınız var. Lüks arabalara ilgi duyan insanlar genelde zengin kişilerdir. Bu zengin kişilerin aradıkları şeyler, yani bilgisayarlarında bıraktıkları çerezler, maddi değeri yüksek şeylerdir. Örneğin yat ararlar, pahalı saatler ararlar, 5 yıldızlı otelde tatil ararlar vs. Bu aradıkları şeyler de sizin videolarınızda reklam olarak karşılarına çıkar. Tıkladıklarında size ciddi kazanç sağlarlar. İşte youtube’dan para kazanmanın mantığı bu şekildedir. Seçtiğiniz kategori ve hedef kitleniz bu anlamda çok önemlidir. Gelelim youtube kazançlarınızı hesaplamaya!
Youtube Para Hesaplama Nasıl Yapılır?
Hızlı Erişim
Yukarda da bahsettiğimiz gibi öncelikle youtube’dan para kazanmak için belli şartları yerine getirmeniz gerekir. Bunlar öncelikle 1000 abone ve 4000 saat izlenme verileridir. Bunun amacı kalitesiz kanalların ve spam videoların reklam verenlerin reklam bütçelerini gereksiz yere kullanılmasını engellemektir. Gerekli şartları yerine getirdikten sonra Google Adsense Yayıncı Başvurusu yaparak reklamlardan para kazanmayı aktif edebilirsiniz.
Başvurunuz onaylandığında artık Youtube İş Ortağı olmuş oluyorsunuz. Kanalınızdan para kazanmaya başladıktan sonra her 1000 gösterim başı belli bir ücret kazanırsınız. Bu kazançları belirleyen 3 ana gösterge vardır. Bunlar BGBG, BGBM ve TBM’dir.
BGBG; Açılımı “bin gösterim başı gelir”dir. Her bin gösterimde kazandığınız veya kazanacağınız yaklaşık ücreti temsil eder. Kanalınızın analistik panelinde gösterilir.
BGBM; Açılımı “bin gösterim başı maliyet”tir. Reklam verenlerin bin gösterim başı ödeyecekleri ücreti temsil eder.
TBM; Açılımı “tıklama başı maliyet”tir. Videolarınızı izleyenlerin çıkan reklamları tıkladığında kazanacağınız yaklaşık ücreti temsil eder.
Yukarıda saydığımız tüm bu göstergelerdeki ücretler, çıkan reklamların türleri, kanalınızın sektörü, videolarınızı izleyenlerin sosyo-ekonomik yapılarına bağlı olarak değişmektedir. Örneğin atlanamayan 6 saniyelik reklamlar ve video içi reklamlardan daha fazla ücret kazanabilirsiniz.
Videolarınızın uzunluğu, videolarda çıkan reklam sayısı, videoların erkenden kapatılması, rekabetin az olduğu zamanlar, rekabetin çok olduğu zamanlar (Efsane Cuma v.b.) gibi etmenlere bağlı olarak kazançlar artabilir yada azalabilir. Örneğin rekabetin az olduğu normal günlerde BGBG 3 TL olurken rekabetin yoğun olduğu zamanlarda(Efsane Cuma gibi alışveriş sitelerinin yoğun reklam verdiği zamanlarda) 1000 TL olabilir. Şimdi daha ayrıntılı Youtube Para Hesaplama Nasıl Yapılır konusuna bakalım.
Youtube Video Geliri Hesaplama Nasıl Yapılır?
Youtube video geliri hesaplayan farklı online platformlar var. Onları da yazımızın devamında sizlerle paylaşacaz. Ancak şimdi örnek 10.000 izlenme alan bir videonun size ne kadar kazandıracağı üzerinde duracağız.
Bir youtube kanalı açtınız. Tüm gerekli şartları sağladınız ve kanalınız para kazanmaya başladı. Bir videonuz da 10.000 izlenme aldı. Türkiye’de BGBG, yani bin gösterim başı gelir, 8 ile 30 TL arasında değişmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu değişiklik kanalınızın konusu, rekabeti, çıkan reklam sayısı gibi etmenlere bağlıdır.
BGBG’yi en düşük 8 TL olarak alalım. 10.000 / 1000 = 10
10.000 gösterimden kazanacağınız para 10 x 8 = 80 TL olarak hesaplanmaktadır. Dediğimiz gibi bu rakam artabilir ve azalabilirde. Yaklaşık olarak 10.000 gösterimden kazanabileceğiniz miktar 80 TL’dir. Peki 1.000.000 izlenme ne kadar kazandırır.
Youtube 1 Milyon İzlenme Ne Kadar Kazandırır?
Youtube üzerinden ciddi kazançlar 1 milyon izlenme rakamlarına ulaşıldığında mümkündür. Bunu da çoğu youtuber bilir. Yukarıda bahsettiğimiz kazanç hesaplama örneğini 1 milyon izlenmeye uyarladığımızda karşımıza; 8 x (1.000.000 / 1000) = 8.000 TL gibi bir rakam çıkmaktadır. Bu rakam 8.000 ile 30.000 TL arasında değişebilmektedir.
Youtube Premium, Süper Chat, Katıl özelliği ve sponsor reklamcılık gibi ek kazanç yollarıyla çok ciddi rakamlar kazanılabilmektedir. Tabi çoğu youtuber kazandığı ücretleri düşük göstermekte yada ek kazanç yollarıyla kazandıklarını genel toplama dahil etmemektedirler.
Örneğin gezi ve seyahat ile ilgili bir youtube kanalınızda bir kamera, araba, içecek yada tişört reklamı yapabilir ve sponsor reklam kazancı sağlayabilirsiniz. Sponsor reklam kazançları youtube hesabınızda gözükmez. Anlaşma yaptığınız firma direk sizin banka hesabınıza anlaştığınız ücreti gönderir. Diğer youtube kazanç hesaplama siteleri de Youtube kazançlarını Youtube Premium ve sponsorluk gelirlerinden arındırarak hesaplamaktadır.
Youtube Para Hesaplama Siteleri
Türkiye’de ve yurtdışında bizlere yotube para hesaplama hizmeti veren çok fazla site bulunmaktadır. Ancak tüm sitelerin ortalama bir kazanç oluşturduklarını göz önünde bulundurmak gerekir. Yani hiç bir site net gelir hesaplaması yapamaz. Sadece yaklaşık olarak ne kadar kazanabileceğinizi sizlere sunarlar. Tüm hesaplamalarda Youtube Premium ve sponsorluk gelirleri hesaplamaya dahil edilmez. İşte sizlere yardımcı olabilecek bazı youtube para hesaplama siteleri;
Benim çok beğendiğim ve sıklıkla kullandığım Influencer Marketin Hub sitesidir. Kullanımı ingilizce olsa da arayüzü kolay bir sitedir. Yapmanız gereken sadece YouTube Görüntüleme Sayısı kaydırıcılarını sağa yada sola sürüklemek. Sağ tarafta tahmini kazancınız günlük, aylık ve yıllık olarak hesaplanmaktadır.
Youtube Kaç İzlenmeye Para Verir
Google Adsense platformu reklam yayınlayanlara adil gelir dağılımı yapan bir platformdur. Adsense üzerinden 1 TL bile kazansanız o para hesabınızda hemen gözükür. Ancak paranın banka hesabınıza yatabilmesi için belli bir kazanç limitine ulaşmanız gerekir. Bu Türkiye’de 200 TL’dir. Yani aylık kazancınız 200 TL’ye ulaştığında ödeme alırsınız.
Tüm aylık kazançlarınızın toplamı 200 TL’ye ulaştığında sonraki ay banka hesabınıza ödeme alırsınız. Örneğin Eylül ayında 80 TL kazandınız. Ödeme almazsınız. Ekim ayında 100 TL kazandınız. Toplamı 180 olduğu için yine ödeme alamazsınız. Kasım ayında 120 TL kazandınız. Toplamı 300 TL olduğu ve 200 TL’yi geçtiği için Aralık ayında ödeme alırsınız.
Youtuberlar Ne Kadar Kazanıyor?
Youtube üzerinden ciddi para kazanan youtuberlar var. Ancak ne kadar kazandıkları hiç bir zaman belli olmayacak. Youtuberların kazançlarına ait tahminler yapılabilir. Kanalın veya videoların görüntülenme sayısına bakarak 3 aşağı 5 yukarı ne kadar kazandıkları tahmin edilebilir. Tahmin edilebilir diyoruz çünkü youtuberların asıl kazançları sponsor reklamlardan gelmektedir.
Örneğin sadece videolarından aylık 50.000-100.000 TL kazanırlarken sponsor reklamlar ile bu rakam 2’ye ve hatta 3’e katlanabilmektedir. Sizlerde bu miktarda paralar kazanabilirsiniz. Ancak nişinizi çok iyi tespit etmeniz gerekmektedir. Herkesin kanal açtığı bir nişte yükselmeniz ve para kazanmanız oldukça zor olacaktır.
Youtube Kanal Geliri Hesaplama
Yazımızın genelinde youtube para hesaplama konusuna derinlemesine değindik. Youtube para hesaplama sitelerinden kanal bazlı da gelir hesaplayabilirsiniz. Kanalınızın linkini girdiğinizde günlük, aylık ve yıllık bazda kanalınızın ne kadar kazanabileceğini yaklaşık olarak görebileceksiniz.
Abone sayısı, izlenme oranları, beğeni sayısı, yorum sayısı gibi kriterler kanalınızın etkileşim oranlarını göstermektedir. Bu değerlerin yüksek olması sponsor reklam anlaşmaları için önemlidir. Belki de en önemli şey ise aşk ve şevkle video üretmeye devam etmektir. Asla pes etmeyin. 3-5 ay video girdikten sonra “videolarım izlenmiyor, para kazanamıyorum” diyerek pes etmeyin.
Her işte olduğu gibi youtuber olmakta özverili olmayı gerektirir. Sürekli kendinizi geliştirerek içerik oluşturmaya devam edin. Aklınıza takılan soruları da lütfen yorum kısmından bizlere ulaştırın. Elimizden geldiğince tüm sorularınıza cevap verilecektir.