İnavosyon artık iş hayatının her aşamasında var. Ürün inovasyonunun yanı sıra artık pazarlama alanında da inovasyon önemli bir hale geldi. Bu anlamda pazarlama inovasyonu örnekleri yeni trendlerin takibi ve iş geliştirme süreçlerinde kilit nokta oldu.
Pazarlama İnovasyonu Nedir?
Hızlı Erişim
Uzmanlar pazarlamayı farklı tanımladılar, ancak pazarlama uygulamaları geliştikçe kesin olan bir şey var; Pazarlama, İnovasyon Olmadan Hiçbir Şeydir. Birkaç on yıl önce, bir işletme, insanların satın aldığı bir ürünü direk satmaya başlardı. Peki neden? Birincisi, çok fazla pazar rekabeti yoktu. İkincisi, tüketiciler ürünler, markalar ve “gerçekten ne istedikleri” hakkında fazla bir farkındalığa sahip değildi.
Ancak, artık durum böyle değil. Tüketiciler, farkındalık, kaynaklar ve pazardaki binlerce seçenekle daha donanımlıdır. Bu, bir işletmenin yenilikçi pazarlama stratejileri olmadan 21. yüzyıl iş pazarlarında gelişmeyi bırakın, hayatta kalmayı hayal bile edemediği anlamına gelir. Aslında modern pazarlama, markaların ne istediklerini bilmeseler bile tüketicilerin ihtiyaçlarını belirlemesini gerektirir.
Kulağa ilginç geliyor değil mi? bir firma nasıl tüketicilerin ne istediğini bilmeden onların ihtiyaçlarını belirleyebilir? Evet, bu makalede bahsedeceğimiz şey bu; pazarlamacıların ilham alması için son derece yenilikçi pazarlama inovasyonu örnekleri ve stratejileri. Bu ilginizi çekiyorsa, okumaya devam edin! Özellikle yeni iş fikirleri olanlar için önemli detaylar yer alıyor.
Dünyaca Ünlü Markalardan İz Bırakan Pazarlama İnovasyonu Örnekleri
Çağdaş ortamda işlerin değişme hızı, rekabet edebilirliği sağlamada giderek daha önemli bir parametredir. İşte bu yüzden yönetim alanında tanınmış yazar Adizes (2009), değişimin yeni olmadığını, değişimin hızının artmasının yeni olduğunu vurgulamaktadır. Gelecekte güçlü bir şekilde hakim olacak tek sabitler değişim ve bilgidir ve bunlar en uygun çözümleri sağlayacaktır. Değişimin hızı ve küreselleşme süreci temelinde hiper-rekabetin gelişmesi, sanayi devrimine dayalı bir ekonomiden bilgi ve yeniliğe dayalı yeni ekonomiye geçişe neden olmuştur.
Sanayi devriminden bilgi devrimine geçişi en iyi şekilde kullanan ve bunu pazarlama tekniklerine de yansıtan şirketlerin iz bırakan pazarlama inovasyonu örnekleri sizlere de yeni ufuklar açacak.
Ikea – “Müşterilerinize Her Noktada Hizmet Edin”
Ikea yenilikle eş anlamlı bir isimdir. Şirket sadece mükemmel montaja hazır mobilyalar yapmakla kalmıyor, aynı zamanda parlak pazarlama beyinlerine de sahip. 1943 yılında faaliyete geçen Ikea, 46 ülkeyi kapsayan çok uluslu bir kuruluş haline geldi.
Bugün, Ikea’nın mobilya endüstrisindeki üstünlüğünden değil, pazarlama departmanındaki bir sonraki seviye yeniliğinden bahsedeceğiz. Ikea için müşteri deneyimi, pazarlama stratejilerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Yalnızca müşterilerin temas noktalarını hedeflemekle kalmaz, aynı zamanda tüm satın alma sürecine yoğun bir şekilde odaklanırlar. İşte pazarlama uygulamalarının bazı şaşırtıcı özetleri.
1- Ikea, 2013 yılında kullanıcıların şirketin envanterine tam erişimini sağlayan bir katalog uygulaması başlattı. Bunun dışında uygulama, müşterilerin seçtikleri öğelerin tesislerinde nasıl görüneceğini gerçekten görebilecekleri özel bir özellik içeriyordu.
2- Ikea’nın mağazalarında muhteşem bir alışveriş deneyimi yaşayacaksınız. Örneğin, çocuklarınız varsa, Ikea’nın mağazalarında 60 dakikalık tamamen ücretsiz bebek bakıcılığı alabilirsiniz.
3- Müşteriler, Ikea’nın mağaza içi bistroları ve restoranları sayesinde İsveç Mutfağı’nın tadını çıkarabilir.
4- Müşterilerinin satın alma sonrası ihtiyaçlarını karşılama konusunda Ikea bizi şaşırtmayı başaramadı. Ikea’nın müşterilerinin ikinci el mobilyalarını satmalarına yardımcı olduğunu bilmek ilginizi çekebilir. Şirket için doğrudan gelir yaratmasa da, ödül müşteri mutluluğu şeklinde gelir.
Ikea’nın başarılı olmasının nedeni, her seviyede her ayrıntıya dikkat etmeleridir. Bu, diğer birçok markanın başaramadığı bir şey.
Cisco’nun Her Şeyin İnterneti
B2C pazarında “insan duygularının” güçlü bir faktör olduğu ve B2B pazarının oldukça farklı olduğu konusunda hemfikir olabiliriz. B2C pazarlamacıları, son tüketicilerle doğrudan ilgilenmek zorunda oldukları için insan çıkarlarını daha iyi anlıyor. Öte yandan, B2B pazarlamacıları birkaç kişiye (liderler, bölüm başkanları vb.) “ilham vermek” zorundadır. Bu insanlar olayları duygularından ziyade bilgi, deneyim ve becerilerine göre yakalarlar.
Ancak, stereotipleri kıran her zaman Cisco gibi biri vardır. Genel izleyici kitlesine yönelik bu “anlaşılması kolay” reklamda, bir kedi (ki bu muhtemelen Cisco’dur) Nesnelerin İnterneti’nin lideri olarak konumlanmıştır. Cisco bu reklamda sürücüsüz arabalar, akıllı ev aletleri, uydudan güç alan rüzgar türbinleri, veri güvenliği vb. neredeyse her şeyi “insani bir şekilde” ele aldı.
Peki Cisco bu reklamda tam olarak neyi iletmeye çalıştı?
*Duygusal içeriğin B2B pazarında bir yeri vardır, özellikle de insanlara ürünlerinizin hayatlarını nasıl daha iyi hale getirebileceğini gösterebiliyorsanız.
*“Nihai müşteri” nihai tüketicidir. Bu nedenle, her işletme bir şekilde son tüketiciye bağlıdır; Cisco, bu bağlantıda nerede durduğunu az önce gösterdi.
L’Oreal – “Gerçek Zamanlı Satın Alma Öncesi Deneyimi”
Her başarılı marka, Z Kuşağı’nı etkilemenin oldukça zor olduğunu bilir. L’Oreal, dijital çağ tüketicileri için makyaj tezgahlarındaki veya stantlardaki örnek ürünlerin yanı sıra, bir ön satın alma deneyiminin de eşit derecede önemli olduğunu hemen fark etti. Bu nedenle şirket, kullanıcılara dijital makyaj yardımıyla gerçek zamanlı bir satın alma öncesi deneyimi sunmak için “L’Oreal Genius Uygulaması”nı başlattı.
Bu uygulama sayesinde müşteriler, cilt tonlarına göre mümkün olan en iyi makyaj kombinasyonlarını seçme seçeneğine sahip oldular. Uygulama 7 milyondan fazla kez indirildiği için müşteriler L’Oreal’ın bu adımını havada yakaladı. Bunun dışında L’Oreal, Youtube başta olmak üzere sosyal medya platformlarında düzenli olarak yenilikçi pazarlama kampanyaları ile karşımıza çıkıyor.
Netflix – “Hiçbir Filmi veya TV Şovunu Geride Bırakmayın”
Hafta sonlarında ne hayal ederiz? Rahat bir kanepe, bir sürü patlamış mısır ve NETFLIX. Evet, Netflix’in hayatımızdaki hayal edilemez önemi budur. Şirket, ABD’de ve diğer birçok ülkede bir hane adı haline geldi.
Başlangıçta Netflix, video akışı kanalı olarak başladı, ancak şimdi düzenli olarak “en iyi” filmlerden ve TV şovlarından bazılarını üretiyorlar. Peki Netflix nasıl eğlence sektörünün en popüler isimlerinden biri haline geldi biliyor musunuz?
Netflix, pazarlama stratejisini “Tersine Mühendislik Hollywood”u temel alarak geliştirdi. Başka bir deyişle, şirket neredeyse her şovu veya filmi etiketledi veya analiz etti. Hollywood endüstrisi hakkında eşi görülmemiş bir veri koleksiyonuna sahipler. Mutlaka siz de fark etmişsinizdir ki bir dizi izlerken sanki hollywood filmi izler gibi hissetmişsinizdir. Efektler, kamera açıları vs.
İşte Netflix’in topladığı bu veriler, üretimlerinin, içeriklerinin ve pazarlama stratejilerinin temelini oluşturmuştur. Gelişmekte olan trendleri yakından takip ediyorlar ve ihtiyaçlarını karşılamak için doğrudan müşteriye nasıl pazarlama yapacaklarını biliyorlar.
NHS Blood and Transplant’tan ‘Eksik Tip’ kampanyası
Web kullanıcılarını marka savunucularına dönüştürmek, her sosyal medya yöneticisinin hayalidir. NHS Blood and Transplant (kan ve diğer dokuları toplayan bir kuruluş) tam olarak bunu yaptı.
2015 yılında şirket, Odeon ve Waterstones’un yardımıyla “Eksik Tip” kampanyasını başlattı. Kampanyanın konusu, kişi ve işletmelerin A, O ve B harflerini isimlerinden, tabelalarından, Twitter’dan, web sitelerinden hiçbir açıklama yapmadan kaldırmalarıydı.
Kampanyanın arkasındaki fikir, en az 40.000 yeni kan bağışçısına ilham vermek ve kan ve organ bağışının önemi hakkında farkındalık yaratmaktı. İnanılmaz bir şekilde kampanya büyük bir başarıya dönüştü çünkü;
*Facebook kampanyası neredeyse 479.000 kullanıcı etkileşimi gördü.
*Twitter’daki kullanıcılar #MissingType ve #NationalBloodWeek hashtag’lerini 26.121 kez yeniden paylaştı.
*Medya kapsamı 347,619,784 gibi büyük bir kitleye ulaştı.
Dersler öğrenildi?
- Marka bilinirliği oluşturmak için kazanılan medyayı kullanabilirsiniz.
- Sosyal medya takipçilerinizle, onları konuşmaya teşvik eden veya merak uyandıran şeyler hakkında konuşun.
- Kitlenizin umursadığı şeyleri belirleme sanatını öğrenin.
Instagram’dan Pazarlama İnovasyonu Örneği
Instagram, uzun yıllardır moda endüstrisi için bir go-platform olmuştur. Aslında, şirket bazı gerçekten güçlü ortaklıkların yardımıyla zaten bir hane adı haline geldi. Instagram, tüketicilere ve satıcılara kelimenin tam anlamıyla “her şeyi” sağlayarak onu hikaye anlatıcıları, blog yazarları, fotoğrafçılar, makyaj sanatçıları vb. için bir cennet haline getirdi. İşte Instagram’ın bilmeniz gereken bazı şaşırtıcı özellikleri.
- Yeni uygulama API’leri, moda endüstrisi ve diğer sektörler için reklamcılık oyununu güçlendirdi. Bu özellikler sayesinde markalar, içeriklerini Instagram kullanıcıları ile kolaylıkla paylaşabilmektedir.
- Hyperlapse video kayıt özelliği, kullanıcıların hızlandırılmış videolar oluşturmasına olanak tanır.
- Instagram’daki “Keşfet” işlevi, kullanıcıları için içeriği düzenler. Yani bir kullanıcı, beğendiği, arama geçmişi ve takip ettiği kişilere göre Keşfet sayfasındaki içeriği görebilir.
ASlında instagram için fazla söze gerek yok. Şüphesiz, küresel markaların %86’sının Instagram’daki varlığı, onun geçerliliği ve popülaritesi hakkında çok şey söylüyor.
General Electric’in “Sağlıklı Hayal Gücü”
Çoğunlukla yüz yüze veya çevrimiçi etkileşimleri içerdiğinden, deneyimsel pazarlamanın marka bilinirliği oluşturmak ve müşterilerinizle iş ilişkilerini beslemek için güçlü bir araç olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya onu PRATİK olduğu kadar güçlü de yapabilirseniz? General Electric “Healthymagination” kampanyasında bunu yaptı.
General Electric, şirketin sağlık teknolojisinden yararlanan tıp uzmanlarının (dünya çapında) davet edildiği bir konferans düzenlemek için AgencyEA ile eşleşti. Konferansla ilgili iki benzersiz şey vardı.
*Zengin ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki küresel sağlık hizmeti açığını azaltmak, GE için temel bir ekonomik amaç ve uluslararası bir sağlık önceliğidir. Bu, kendisini daha büyük bir tartışmaya entegre etme konusunda mükemmel bir iş çıkaran bir işletmenin başka bir örneğidir.
*General Electric, dünyanın dört bir yanındaki hem kentsel hem de kırsal bölgelerden acil servisler, sağlık klinikleri ve diğer tıbbi tesislerin film benzeri rekreasyonlarını yarattı. Bu görsel yardımlar o kadar güçlüydü ki, katılımcılardan daha iyi katılım sağladı ve onlar için unutulmaz bir deneyim yarattı.
Ders? İnovasyon ve biraz “parlama” içeren canlı etkinlikler, içerik pazarlamasının etkili bir biçimidir. Neden? Çünkü deneyimi daha akılda kalıcı kılarlar ve medya için kolayca bir çekim merkezi haline gelebilirler.
Son Söz ve Çıkarımlar
Şirketler, tüketiciler için tek bir ortak değer kavramı oluşturmaya ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaya dayalı farklılaşma yoluyla sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilirler. Sürdürülebilir kalkınma, pazarlamanın önemli bir yönüdür. Ekonomik uygulanabilirliğin yanı sıra, şirket çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalıdır. Çağdaş ekonomik koşullarda tercih edilen şirketler, inovasyon ve pazarlamayı başarılı bir şekilde birleştirmeyi başaran şirketlerdir. İnovasyon, pazarlamanın geri bildirimi ile doğrudan ilgili olan şirketin bir varlığı olarak görülebilir. İnovasyon, rekabet gücünün ana itici gücüdür. Günümüz dijital çağında, özellikle pazarlama ve satışta yeni iletişim teknolojilerinden ve internetten maksimum düzeyde yararlanmak önemlidir. Dünya üzerinde kabul görmüş ve iz bırakmış Pazarlama İnovasyonu Örnekleri bizlere yeni kapılar açacak, işlerimizin gelişmesie katkı sağlayacaktır.