Price action trading kavramı ülkemizde de trend olmuş durumda. Özellikle borsalarda işlem yapmaya yeni başlayan yada bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen tüm traderların ilgi ile takip ettikleri bir konu. Price action trading nedir, price action stratejisi, price action mum çubukları gibi kavramlar googleda sıklıkla aranıyor.

Öncelikle bu alanda Türkçe kaynak kıtlığı yaşandığı kesin. Sizler için price action trading ile ilgili başlangıç kılavuzu olacak nitelikle, akıcı, kolay ve sade bir dille yazılmış bu yazıyı gururla sunuyoruz. Hazırsanız başlayalım. Neymiş bu price action ve ne amaçla kullanıyor, gerçekten etkili mi, price action tekniği gerçekten para kazandırıyor mu?

Price Action Trading Nedir?

Price Action Trading (Fiyat Hareketi İşlemi), finansal piyasalarda kullanılan bir ticaret stratejisidir. Bu strateji, piyasada gerçekleşen fiyat hareketlerini analiz ederek alım satım kararları vermek üzerine odaklanır.

Price Action Trading, temel olarak fiyat grafiklerine ve fiyat hareketlerine dayanır. Teknik analizin bir türü olarak kabul edilir ve indikatörler ve osilatörler gibi diğer teknik analiz araçlarına sıklıkla bağımlı değildir. Bunun yerine, fiyat grafiğindeki desenler, trendler, destek ve direnç seviyeleri ve fiyatın geçmiş hareketleri üzerine odaklanır.

Price Action Trader’lar, grafikteki fiyat hareketlerini okuyarak ticaret kararları alır. Örneğin, trend çizgileri, kanallar, formasyonlar, mum grafikleri ve fiyatın belirli seviyelerde tepki verme eğilimi gibi unsurları kullanarak alım satım fırsatlarını değerlendirirler.

Bu strateji, trader’lara piyasaların doğasını ve fiyat hareketlerinin ardındaki dinamikleri daha iyi anlama fırsatı sunar. Price Action Trader’lar, fiyat hareketlerinin geçmişteki davranışlarına dayanarak gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışmazlar. Bunun yerine, mevcut fiyat hareketlerini ve piyasa koşullarını değerlendirerek ticaret fırsatlarını tanımlamaya çalışırlar.

Price Action Trading stratejisi, disiplinli bir şekilde grafik analizi yapmayı ve fiyat hareketlerine tepki veren olası ticaret fırsatlarını belirlemeyi gerektirir. Risk yönetimi prensiplerine de uyulması önemlidir. Trader’lar, stop loss (zarar durdurma) ve take profit (kar alma) seviyelerini belirleyerek risklerini kontrol altında tutarlar.

Price Action Trading, birçok trader arasında popülerdir, çünkü basit ve anlaşılması kolay bir stratejidir. Ancak, başarılı olmak için pratik yapmak, grafik analizi becerilerini geliştirmek ve piyasa hareketlerini doğru bir şekilde yorumlama yeteneğini kazanmak önemlidir.

Price Action Bir Tahmin Bilimi midir?

Price Action, finansal piyasalarda kullanılan bir analiz yöntemidir ve tahmin yapmak için kullanılan bir yöntem olarak kabul edilir. Ancak, Price Action bir tahmin bilimi değildir, daha çok piyasada gerçekleşen fiyat hareketlerini analiz ederek geçmişteki fiyat desenlerini ve davranışlarını inceler.

Price Action, piyasa katılımcılarının alım ve satım kararlarını yansıtan fiyat grafiği verilerine dayanır. Fiyat hareketleri, geçmişte olduğu gibi gelecekte de benzer şekilde tepki verebileceği varsayımına dayanır. Price Action analizi, trendler, destek ve direnç seviyeleri, fiyat desenleri ve mum grafiklerini inceleyerek gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışır.

Ancak, Price Action analizi kesin tahminler yapma garantisi vermez. Piyasalar karmaşık ve birçok faktör tarafından etkilenebilir, bu nedenle fiyat hareketlerini tahmin etmek her zaman kesin olmayabilir. Price Action analizi daha çok olasılıkları değerlendirme ve ticaret kararlarınızı destekleme amacıyla kullanılan bir araçtır. Başarılı bir şekilde kullanabilmek için deneyim, analiz becerileri ve piyasa bilgisi gerektirir.

Tahminleri yapmak için price action trader-ları, özellikle trendler, mum kalıpları ve “destek ve direnç” olarak bilinen fiyat seviyeleri gibi birçok faktörün bir arada yorumlar. Bu kılavuz, bu yorumlayıcı faktörlere, karlı alım satım için gerekli risk yönetimi uygulamalarına ve son olarak, bu fikirleri uygulamalı olarak gösteren bazı gerçek alım satım örneklerine bir giriş sağlamayı amaçlamaktadır.

Mum çubukları ve bunların grafiklerde nasıl çizildikleri “price action trading” biliminin temel yapı taşı olduğunda price action konusuna mum çubukları ile başlayacağız.

Yukarıdaki grafik tipik bir “çıplak” fiyat tablosudur. Fiyat hareketlerinden başka bir bilgi içermez. Sol üst köşede belirtildiği gibi, bu USDCHF döviz çiftinin günlük grafiğidir. Grafikler herhangi bir zaman ölçeğinde yapılabilir; günlük bir grafikte, her bir mum çubuğu (ızgaraya yerleştirilen siyah ve beyaz çubuklar) bir gün içindeki fiyatın davranışına karşılık gelir. Benzer şekilde, 5 dakikalık bir grafikte, her bir mum çubuğu 5 dakikalık fiyat değişimini temsil eder.

Price Action Mum Çubukları (The Candlestick)

Zaman ölçeği ne olursa olsun, her periyot bir “mum”a karşılık gelir. Mum çubukları dört önemli fiyat seviyesi içerir: açılış, kapanış, yüksek ve düşük. Mumun kalın gövdesi, dönemin(ay, hafta, gün, saat, dakika vs) açılış fiyatı ile kapanış fiyatı arasındaki aralığı gösterir. Yükselen bir mumda (zaman periyodu boyunca bir fiyat artışını gösterir), açılış gövdenin altıyla, kapanış ise üst kısımla gösterilir (düşüş mumu için bunun tersi geçerlidir. Fiyat düşüşünü gösterir).

Fitiller veya gölgeler, dönem boyunca fiyat hareketlerinin aralığını gösterir. Fiyatlar, açılış ve kapanışın sınırladığı aralığın ötesine ulaşıldığında, bu iniş ve çıkışların kapsamını göstermek için fitiller görülecektir. Buna trade dilinde iğne attı da denilir.

Trend Çizgileri (Trendlines)

Fiyatın zaman içindeki davranışını tanımlamanın en genel yolu “eğilim”dir. Bir trend, ilgili zaman dilimindek (ay, hafta, gün, saat vs.) fiyat hareketinin ana yönüdür. Aşağıdaki günlük GBPUSD grafiğinde, grafiğin 5 aylık döneminde fiyatın bariz bir yükseliş eğiliminde olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, bu genel yükseliş trendi, sırasıyla yükseliş ve düşüş trendleri içerir. Ayrıca sırasıyla yükseliş ve düşüş trendleri arasında mutlaka değişen daha küçük ölçekli fiyat trendleri olan bir dizi “bacaklar”(legs)  da içerir.

Fiyat, iki paralel çizgiyle sınırlanan bir köşegen aralık içinde yakından seyrettiğinde, bu küçük fiyat aralığı genellikle trendin üst ve alt sınırlarını gösteren “trend kanalları” (trend channels) ile sınırlandırılır. Fiyat, net bir yön eğiliminde hareket etmeden yatay bir aralıkta hareket ettiğinde, fiyatın hareketinin “işlem aralığında” (tranding range) olduğu söylenir.

Trend çizgileri çizerken akılda tutulması gereken birkaç temel kural vardır:

  1. Geçici eğilim çizgisi (Tentative trendline): Piyasanın iki kez sıçradığı çapraz bir çizgi. Bu eğilim çizgisi, potansiyel bir eğilimin göstergesidir, ancak henüz onaylanmamıştır ve henüz eyleme geçirilebilir değildir.

  1. Onaylanmış eğilim çizgisi (Confirmed trendline): Piyasa bu eğilim çizgisinden üç kez sıçradı. Konvansiyonel analiz, bunu trend çizgisinin gerçek olduğunun ve piyasanın onun etrafında tepki vereceğinin bir işareti olarak görür.

En yüksek veya en düşük değerleri tanınabilir bir çapraz çizgiye yakın olduğunda bir trendden işlem yapmak en kolayıdır. Çünkü bu çizgi gelecekteki yüksek veya düşük fiyatları tahmin etmek için kullanılabilir. Görüşler, trend çizgilerinin mumların en yüksek ve en düşük değerlerinden mi (iğne uçları) yoksa mumun gövdesinden, açılış ve kapanış fiyatlarından mı çekilmesi gerektiğine göre değişir; başarılı trader-lar her iki yaklaşımı da kullanarak doğru trend çizgisini bulabilir.

Destek ve Direnç (Support and Resistance)

Price action trader, temel fiyat seviyelerine özellikle dikkat eder ve genellikle bu çizgileri Destek ve Direnç seviyeleri olarak yatay çizer. Bu yatay çizgileri kullanmanın arkasındaki teori, piyasanın bir tür hafızaya sahip olmasıdır. Fiyat, price action’ın tarihsel anlatısında daha önce önemli dönüm noktaları olan belirli seviyelere göre hareket eder ve diğer piyasa katılımcılarının da bu seviyeleri dikkate alarak işlem yapması muhtemeldir.

Destek Bölgesi Nasıl Oluşur?

Seviyeler mevcut fiyatın altında olduğunda, düşüş hareketine karşı potansiyel bir tampon olan “Destek” oluştururlar; seviyeler mevcut fiyatın üzerinde olduğunda, yükseliş hareketi için potansiyel bir engel olan “Direnç” olarak görünürler. Fiyat bu seviyelere yaklaştıkça, tüccarlar genellikle seviyelerin test edilmesini ve fiyatın hareketi yönünde bir trade işlemi yapmak için yeterince emin olmadan önce kırılmasını veya savunulmasını bekler.

Direnç Bölgesi Nasıl Oluşur?

Yukarıdaki grafik, Destek ve Direnç seviyelerinin kırmızıyla çizildiği önceki günlük GBPUSD grafiğinin genişletilmiş bir versiyonudur. Fiyat bu seviyelerden birinden geçerken ters role dönüşür. Örneğin bir yükseliş trendi tarafından delindiğinde, bir Direnç seviyesi bir Destek seviyesi olur. Bu aynı zamanda alıcıların daha önce satıcılar tarafından korunan bir seviyenin üzerine başarılı bir şekilde fiyatı yükselttiği önemli bir seviyeyi gösterir.

“Swing” traderlar fiyatta daha uzun vadeli dalgalanmalarla ticaret yapsalar da, price action traderlarının çoğu, daha küçük ölçekli, daha güvenilir karlar elde etmek için daha büyük genel eğilimler içinde iç ayaklarla(legs) ilgilenir. Yukarıda trend çizgileri konusunu anlatırken bacakları(Legs) grafik üzerinde göstermiştik. Oraya baktığınızda daha iyi anlayacaksınız. (Bknz. Bullish leg, bearish leg)

Genel olarak, price action traderları, fiyatın gelecekteki davranışı hakkında daha güvenli yorumlar yapmak için önceden test edilmiş bu seviyelere güvenerek Destek’te satın alır ve Direnç’te satar. En önemli Destek ve Direnç seviyeleri, mevcut fiyat seviyesine en yakın olanlardır, çünkü bunlar fiyat hareketinin ani gelişmelerinde dikkate alınmaları en muhtemel olanlardır. Yani fiyat ani düşerken yada yükselirken mutlaka bu destek ve direnç noktalarına temas eder anlayışı vardır. Bu nedenle, bazı traderlar grafiklerini basitleştirmek için destek ve direnç noktalarını en yakın güvenilir seviyeye çekmektedirler.

En Önemli(Anahtar) Mum Çubuk Göstergeleri (Key Candlestick Pattern)

Biraz sonra bahsedeceğimiz mum çubuk göstergeleri en önemli ve en güncel mum çubuk göstergeleridir. Hali hazırda pek çok price action traderı tarafından sıklıkla kullanılırlar.

Mum çubukları(Şamdanlar), fiyat hareketi grafiğinin temel görsel birimi olduğundan, daha geniş fiyat anlatımı içindeki etkilerini tanımak, price action traderının en avantajlı zamanlarda pozisyonlara girip çıkabilmesi için çok önemlidir. Her bir mumu oluşturan dört fiyat seviyesi arasındaki (açık, kapalı, düşük ve yüksek) ilişkilerin, fiyatın gelecekteki yönü hakkında güçlü etkileri vardır. Mum çubukları, genellikle alım ve satım talebi arasındaki dengenin en güncel göstergesidir.

Uzun Fitil Modelleri (Long Wick Patterns)

Uzun fitiller, fiyatın kısa sürede hızlı bir şekilde gitmeye zorlanabileceğii alanları ve fiyat yönünde olası geri dönüşleri gösterir. Uzun bir fitilden, fiyatın açılıştan sonra büyük bir hareket yaptığını, ancak mum kapanmadan önce geri itildiğini çıkarabiliriz; örneğin, bir mumun altındaki uzun fitil, satıcıların fiyatı önemli ölçüde aşağı çekebildiğini, ancak alıcılardan gelen baskının, zaman periyodu(ay, hafta, gün, saat vs.) kapanmadan önce fiyatı tekrar yukarı ittiği anlamına gelir.

Ayılar ve boğalar arasındaki bu güç mücadelesi kesinse, muzaffer kesim tarafından fiyat yönünde bir tersine dönüşü öngörülebilir veya başlatılabilir; geri dönüşler, işlemlere girmek veya işlemlerden çıkmak için en çok arzu edilen zamanlar olabilir. Büyük bir destek veya direnç seviyesiyle kesişen uzun bir fitil, traderların bu seviyeyi savunmaya/meydan okumaya hazır olduğunu teyit edebilir.

Çekiç/Asılı Adam Mum Formasyonu (Hammer/Hanging Man)

Çekiç mum formasyonu (Hammer), küçük bir sahip olan gövdenin altında uzun bir fitili çıkıntı yapan ve üstünde çok az fitili olan veya hiç fitili olmayan bir formasyondur. Düşüş trendinin dibinde meydana gelen uzun fitil, ayıların fiyatı düşürmek için başarısız bir çaba gösterdiğini vurgular.  Kapanıştan önce yukarı yönlü hareket, ayıların hakimiyet kaybını temsil ettiğinden, bu mum çubuğu, düşüşün tersine çevrilme olasılığını gösteriyor. Genellikle bir önceki çubuğun yüksekliği tarafından belirlenen “boyun çizgisi” (neckline), çekicin geri dönüş sinyalini doğrulamak için bir sonraki mum çubuğunun bu seviyeyi vurması yada geçmesi beklenir.

“Asılan adam”, bir trendin dipten ziyade zirvesinde ortaya çıkması dışında, çekiçle aynı özelliklere sahiptir. Bu durumda fitil, mevcut trendle çelişen satış baskısının görünümünü ima eder ve yükseliş trendinin olası bir tersine çevrilmesi konusunda uyarıda bulunur.

Kayan Yıldız/Ters Çekiç (Shooting Star/Inverted Hammer)

Bu şamdan çifti, önceki ikisinin tersine çevrilmiş halidir; her ikisinin de küçük bir gövdesi ve üstünde uzun bir fitili vardır, altta çok az veya hiç fitil yoktur. “Kayan yıldız” bir yükseliş trendinin zirvesinde meydana gelir; uzun fitili, kapanışın üzerinde daha fazla yükseliş hareketine karşı dirençle karşılaşıldığını ve yakın bir düşüş eğilimi olabileceğini ima ediyor. Bu durumda, güçlü bir siyah mum veya önceki çubuğun açık seviyesindeki bir fiyat, onay veya giriş noktası olarak hareket edebilir. Çoğu zaman, kayan yıldızlar, önceki çubuğun kapanışı ile kayan yıldızın nispeten daha yüksek açıklığı arasındaki boşlukla daha da karakterize edilir.

“Ters çevrilmiş çekiç”, yükseliş desteği ile karşılaşmayı ima ettiği bir düşüş trendinin alt kısmında meydana gelir; Bu yükseliş kuvvetinin bir düşüş bacağında ortaya çıkması, düşüşün tersine çevrilmesi olasılığını ima eder.

Doji Formasyonu

Bu mumun açılışı ve kapanışı arasında neredeyse sıfır aralık vardır. Bu mumlar, potansiyel bir geri dönüşü veya ayıların veya boğaların açık egemenliğini ima etmekten ziyade, iki güç arasındaki kararsızlığı veya dengeyi ön görür. Ne alıcılar ne de satıcılar tam olarak kontrol altında değildir. Güçlü bir eğilim bağlamında ortaya çıkan bir doji, bu eğilimle sonuçlanan baskın gücün zayıflamasını ima eder. “Uzun bacaklı bir doji”nin her iki yönde de uzun fitilleri vardır, bu da her iki taraftan da (alıcılar ve satıcılar) güçlü ve dengeli bir baskı anlamına gelir.

Yusufcuk (dragonfly) ve mezar taşı (gravestone) dojisi, sırasıyla, satıcılar ve alıcıların trade döneminin çoğunda piyasayı kontrol ettiğini, ancak daha sonra karşı grubun kapanıştan önce fiyatı tekrar açılışa çekmeyi başardığını ima eder. Fitili mumun gövdesinden bu kadar uzağa iten piyasa katılımcılarının (alıcılar yada satıcılar) potansiyel etkisine dair bir uyarı oluştururlar. Örneğin mezar taşı formasyonunda satıcılar yusufcuk formasyonunda ise alıcıların potansiyel etkisinin kuvvetli olduğu varsayımı yapılır.

3 Mum Ters Çevirme Modeli (Candle Reversal Patterns)

Aşağıdaki mum formasyonları, bir geri dönüşü öngörmek yerine, bir geri dönüşün başladığını ima ede. Her durumda, küçük bir “yıldız” mum, bir trendi harekete geçiren piyasa baskılarının görünürde bir tepe veya dip oluşturduğu bir trendde dönüm noktasına vurgu yapar.

Sabah Yıldızı (morning Star)

Bu yukarı yönlü dönüş paterni, üç mumluk alan üzerinde oynanır:

  1. Uzun siyah (düşüş) bir mum
  2. İlk mumun altında kapanan küçük gövdeli bir mum veya doji
  3. Bir önceki mumun üzerinde açılan ve ilk mumun merkezine yakın bir yerde kapanan beyaz (yükselen) bir mum.
Akşam Yıldızı (Evening Star)

Bu aşağı yönlü dönüş paterni aynı zamanda üç mumluk alanda da etkisini gösteriyor:

  1. Uzun beyaz bir mum
  2. İlk mumun üzerinde kapanan küçük gövdeli bir mum veya doji
  3. Bir önceki mumun üzerinde açılan ve ilk mumun merkezine yakın bir yerde kapanan siyah mum
Şahmat Desenleri (Checkmate Patterns)

Şahmatlar, yön tersine çevrilmeden önce fiyat dar bir trade aralığında kilitlendiğinde ortaya çıkar. Tipik bir düşüş şah matında, yükseliş trendi, test edilen ve ardından seviyeyi tutmanın yarattığı baskı nedeniyle reddedilen bir direnç seviyesiyle karşılaşır. Bu durumlarda, aralıktaki ilk mum piyasanın kıramayacağı yüksek bir noktaya ulaştığında mat başlar. Aralık, geri dönüşün başladığını gösteren uzun bir düşüş mum çubuğu ile kırılmadan önce fiyat sıkı bir trade aralığında kilitli kalır. Bir boğa şah matında, tipik olarak direnç seviyesinden ziyade bir destek seviyesinde tam tersi gerçekleşir.

Price Action Trading Risk Yönetimi

Fiyat hareketi ticaretinde risk yönetimi, diğer herhangi bir ticaret tarzındaki risk yönetimine çok benzer; aynı temel kurallar geçerlidir:

  1. İşlemi yapmadan önce maksimum risk toleransınızı, yani her işlemde almak istediğiniz kaybı bilin. Ortak bir kural, traderlar paralarının %2’sinden fazlasını bir seferde piyasaya koymazlar.
  2. Varlıklar arasındaki ilişkiyi ve ne ölçüde çeşitlendirmek istediğinizi anlayın.
  3. Girmeden önce ne zaman çıkacağınızı bilin.
  4. Ödül/risk oranınızı bilin.
  5. Ne olmasını ve neden olmasını beklediğinizi ve hangi fiyat noktasının bu beklentiyi olumsuzladığını belirleyin. Bu, durmanız gereken fiyat noktasıdır.

Tabii ki, risk yönetiminde teknik bilgi önemlidir, ancak nihayetinde, ilgili her şeye psikolojik olarak hazır olmayı sağlamak traderın görevidir. Bir trader tam otomatik bir sistem kullanıyor olsa bile, sisteme güven duymalı ve yaşanan herhangi bir kaybetme serisinin ne zaman geçici bir kaybetme serisi olduğunu ve sistemin artık geçerli olmadığını düşündüren daha temel bir sorun olduğunu bilmelidir.

Gerçek teknikler açısından, traderların akıllarında tutabilecekleri birkaç kavram vardır:

  1. Trade işlemine destek/direnç seviyelerinde veya piyasada dönüm noktaları öneren seviyelerde girin.
  2. Zarar durdurmayı (stop loss) bu seviyeler arasına veya piyasada yön değişikliğine neden olacak gerçek bir kuvvet belirtisinin olmadığı noktalara koyun.

Temel olarak, traderlar işleme dönüm noktalarında girmek isterler. Dönüm noktaları arasındaki seviyeler, bir nevi “boş bölgeler”, fikirlerin genellikle çürütüldüğü yerler olduğu gibi, durakların (stop) konabileceği yerlerdir. Örneğin, fiyatın artmasını bekleyen bir destek seviyesinde bir trade işlemine girdiyseniz, stopunuzu, aynı zamanda bir destek seviyesi olmaması şartıyla, girdiğiniz destek seviyesinin yeterince altında bir seviyeye yerleştirebilirsiniz.

Bu durumda, stop vurulduysa, trade işleminin arkasındaki ilk tezinizin geçerli olmadığı anlamına gelir. Bu trade kılavuzunun Trade Örnekleri bölümünde, traderların destek/direnç bölgeleri arasına zarar durdurma seviyeleri yerleştirme örneklerini bulabilirsiniz.

Price Action Trading Örnekleri

Örnek #1

Bu bölüm, fiyat eylem stratejilerini örnekleyen iki gerçek Forex işlemi örneği göreceksiniz. Yukarıdaki işlem 13 Mart 2014 tarihinde yapılmış ve ertesi gün kapatılmıştır; satın almayı durdurma siyah çizgide, 1.21426’da belirlenir (yani, bir İsviçre frangı değeri bu Euro miktarında değerlendiğinde sipariş kapatılır), zararı durdurma kırmızı çizgidir, 1.20890 olarak ayarlanır ve kar al yeşil hatta ayarlanır, 1.23989. Günün mumu, yukarı yönlü bir dönüş olasılığını ima eden, ters çevrilmiş bir çekiçtir. Sinyal şimdi tersine dönüşü onaylamak için güçlü bir yükseliş çubuğu gerektiriyor, bu nedenle giriş seviyesi, bir önceki çubuğun ertesi gün vurulan açılışının boyun çizgisine ayarlandı.

Yine de, mumları güçlendirmek için meydana gelen çok önemli bir birleşme var: 1.21 seviyesi, önemli bir direnç seviyesidir. 2014’ün düşüş eğilimi, fiyatı bu seviyeye geri getirdi ve bu seviye, muhtemelen traderlar tarafından işlem sırasında ilgili bir destek seviyesi olarak görülüyor. Son olarak, stoploss, önemli bir pivot noktası veya geri dönüşün oluşmasının olası olmadığı 1.21 ve 1.206’daki iki destek seviyesi arasında dikkatlice ayarlanır.

Örnek #2 

GBPUSD döviz çiftinin yukarıdaki grafiğinde, fiyatın daha önce belirlenmiş bir destek seviyesine geri çekildiğini ve burada art arda üç çekiç mum çubuğu oluşturduğunu görüyoruz. Bu, satın alma talebi güçlenirken, satış arzının geçici olarak tükenebileceği ihtimalini gösteriyor. Stop Loss seviyemizi, çekiçlerin oluşturduğu destek seviyesi – ve potansiyel bir giriş noktası – ve bunun altındaki bir destek seviyesi arasına yerleştirebiliriz.

Hedef kârımızı daha önce belirlenen en yüksek seviyeye koyabiliriz. Grafiğin gösterdiği gibi, bu trade, onu uygulayan traderlar için iyi sonuç verirdi. Umarız bir trader bu işlemi yapmıştır. Bu örnekler forex piyasası üzerinden verilmiştir. Ancak her borsada bu işlemler uygulanabilir. Tabi ki her borsanın yapısı farklı olsa da price action mantığı hepsinde aynıdır.

Sonuç

Herşeyden önce borsalarda bir mülkün fiyatının nereye gideğini hiç kimse tam ve kesin olarak bilemez. Ancak fiyat konusunda tahminlerde bulunabilir. Ve tahmin yaparken elbette bazı çıktılardan yararlanılması gerekir. İşte kısaca price action trading yöntemi size bunu yapma kabiliyeti kazandırır. Aynı bir hava durumu spikeri gibi tahminlerde bulunur ve ona göre stratejinizi oluşturursunuz. Bu konuda benim de kendisinden çok şey öğrendiğim ve halen öğreniyor olduğum Efloudu mutlaka takip etmenizi öneririm. Kendisi bu alanda ülkemizde önemli isimlerden birisidir. Ayrıca kendi youtube kanalında, benimde önemli gördüğüm Market Structure – Efloud ile Price Action Eğitimi ve aynı zamanda Price Action ile Marketi Okuma & Spot ile Margin Trading’in Temel Farkları ve Trade Taktikleri başlıklı videoları mutlaka izleyin.

Şunu unutmayın bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka yabancı dil öğrenmelisiniz. Çünkü bu konuda ne yazık ki çok fazla Türkçe kaynak yok. Price action kitap yada price action pdf olarak sadece ingilizce kaynaklar karşımıza çıkıyor. En azından şimdilik çeviri programları ile az yada çok kendinize birşeyler katabilirsiniz. Bu alanda uazmanlaşmak ve iyi paralar kazanmak gibi bir hedefiniz var ise mutlaka ingilizce biliyor olmanız gerekir.

Son olarak borsalarda işlem yapmak her azman risklidir. Çünkü bir market yapısını etkileyen birden fazla etken vardır. Tüm paranızı bir anda kaybedebilirsiniz. Bu yüzden özellikle risk yönetimi konusunda da kendisinizi geliştirmeniz gerekir. Bunun içinde aşağıdaki iki makeleyi okumanızı tavsiye ederim. Son olarak price action tekniği formasyonlarla sıklıkla kullanılır.

Bu konuyu daha iyi anlayabilmeniz için özenle hazırladığımız Teknik Analizde Formasyonlar: Bilinmesi Gereken 10 Grafik Modeli başlıklı yazımızı mutlaka okumalısınız. Sizlere çok farklı bakış açıları kazandıracaktır.